Oniks Taş Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

26-01-2023 11:14
Oniks Taş Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Oniks, yarı değerli bir taş türüdür. Oniks ingilizce Onyx olarak da kullanılır. Kristokristal yani Kuvars grubunda yer almaktadır bu sebeple taneleri gözle görülemeyecek kadar küçük olan kristallerden oluşmaktadır. Farklı renklere sahip birden çok katmanı bulunmaktadır. 


Oniks Taşı Nedir?

Oniks taşı, yarı değerli bir taş türüdür. Kristokristal yani kuvars grubunda yer alır, gözle görülemeyecek kadar küçük olan kristallerden oluşmaktadır. Farklı renklerde katmanlara sahiptir, çoğunlukla siyah rengindedir. Opak görünüme sahiptir ve cam kadar parlak yapıdadır. Bunun yanında Ayrılık taşı ve Şans taşı olarak da bilinmektedir. Oniks taşı en çok İtalya, Çin, Madagaskar, Meksika, Mısır, Almanya ve Hindistan’da çıkarılır. Oniks taşı içerisinde çok sayıda mineral bulundurur, fosil kalıntılarının yüzyıllarca yer altında çeşitli ısı ve basınçla taşlaşması sonucu oluşmuştur. Oniks taşı işlenebilir olması ve estetik olarak şık durması sebebiyle eski çağlardan bugüne kadar süs eşyaları ve takı yapımında kullanılmıştır. Günümüzde tesbih yapımında kullanımı yaygındır.


Oniks Taşı Çeşitleri Nelerdir?

Oniks taşı ağırlıklı olarak siyah haliyle bilinse de kırmızı, yeşil ve mavi tonlarında da bulunabilmektedir. Bunun yanında oniks taşı sadece takı ve aksesuar yapımında kullanılmamaktadır. Özellikle doğal taşlar ile ev dekorasyonu yapmak isteyen kişiler için ürün çeşitliliği fazla olan bir malzemedir. Oniks taşı yapısı itibariyle çeşitli renk kombinasyonlarına sahiptir. Bunlar arasında bilinen ve öne çıkan çeşitleri şöyledir; Bal Oniks, Rainbow Oniks, Tiger Oniks, White Oniks. İsimlerini ağırlıklı renk dengeleri üzerinden almaktadırlar. 


Oniks Taşı Nerelerde Kullanılır?

Oniks taşı odaklanmayı ve sorumluluk sahibi olunmasını sağlama özellikleriyle bilinmektedir. Bu sebeple her zaman yanınızda taşınabilecek formlarda kullanım imkanı sunulmaktadır. Yaygın olarak tesbih, yüzük gibi takılarda kullanıldığı bilinmektedir. Bunun yanında oniks bileklik ve oniks taşı kolye ucu, küpe kullanıldığı takı formları arasında gelmektedir. 


Oniks Taşının Özellikleri Nelerdir?

  • Ağırlıklı olarak siyah renklere sahip olduğu bilinen oniks taşının beyaz, yeşil ve mavi olanları da mevcuttur. Katmanlardan oluşması sebebiyle içinde birden fazla renk barındırabilmektedir. 
  • Mhos skalasına göre sertlik derecesi 7’dir. Oniks taşı sertliği sayesinde takı, mücevher ve süs eşyası yapımında kullanılabilmektedir. 
  • Sardoniks, oniks taşının bir türüdür. Oniks taşının en bilinen türü olan Sardoniks içerisinde kırmızının değişik tonlarını barındırmasıyla ayrılır.
  • Denge ve kontrol simgesi taşı olarak da kabul görebilmektedir.
  • Topraklama taşı olduğu kabul edilmektedir.

Oniks Taşının Faydaları Nelerdir?

  • Oniks taşı faydaları arasında kulak hastalıklarına iyi geldiği ve duyma yetisi güçlendirdiği kabul edilmektedir.
  • Konsantrasyon sağlama ve zihin bulanıklığını giderme etkisi kabul edilmektedir.
  • Topraklama taşı olma özelliği sayesinde strese karşı etkili olabilmektedir.
  • Kadın erkek ilişkilerindeki dengeyi ve cinsel dürtülerdeki dengeyi sağlayabilmektedir.
  • Şans taşı olarak da bilinen oniks taşının şans getirdiği de kabul edilmektedir.
  • Ayrılık taşı olarak da bilinmesiyle özellikle bağımlılık sorunlarında etkili olabilmektedir. 
  • Özgüven ve pozitif düşünmeye katkı sağladığı kabul edilir bu sayede depresyon yaşanmasının önüne geçebilmektedir.
  • Gelecek kaygısı ve endişe sorunu yaşayan kişiler için destekleyici bir taş olarak kabul edilmektedir.
  • Nazara karşı etkili olduğu da kabul edilmektedir.

Oniks Taşı Hangi Burcun Taşıdır?

Doğal taşların herkes için etkili olan özellikleri mevcuttur. Bazı burçlar ve bazı doğal taşların ise daha güçlü ve daha uyumlu etki gösterdiği kabul edilmektedir. Oniks taşın toprak grubu burçlar arasında yer alan Boğa, Başak ve Oğlak için uyumlu doğal taş çeşididir. 


Oniks Taşı Hangi Çakra ile Uyumludur?

Vücudun farklı bölgelerinde bulunan çakraların, enerjiye göre açılabildiği veya kapanabildiği kabul edilmektedir. Çakralarının bulundukları yer ile vücuttaki ve hayattaki etkileri değişkenlik göstermektedir. Negatif durumlar karşısında kapanan çakraların etkilediği alanların da negatif yönde gideceği düşünülmektedir. Aynı şekilde pozitif durumlar ile açılan çakraların da pozitif yönde etki edeceği düşünülmektedir. Çakralar için çeşitli doğal taşların kullanılması çakraların açık kalmasını ve pozitif etkinin sürmesini sağlamaktadır. Özellikle siyah oniks taşı vücutta fiziksel ve ruhsal enerjinin kaynağı ilan kök çakra ile uyumludur. 


Bu Yazımız da İlginizi Çekebilir: Nazar Boncuğu Nedir?

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.